De Oosterse voedingsleer kent verwarmende activerende (Yang) en verkoelende vertragende (Ying) eigenschappen toe aan voedsel. Evenwichtige voeding (Yin-Yang balans) versterkt de conditie van de darmflora, wat een basis vormt voor een goede gezondheid. Een gezonde darmwand zorgt er voor dat schadelijke stoffen niet in de bloedbaan terecht komen.

 

Blijvende spierspanning, pijn of ziekte worden in de Oosterse filosofie gezien als tekenen van koude in het lichaam. Dit is vaak ook voelbaar aan temperatuur van de handen en de voeten. Er wordt aangeraden om dan extreem Yang (vlees, vis en andere dierlijke eiwitten) en extreem Yin voedsel (suikers) te mijden, waaronder fruitsuikers. Gezonde meervoudige suikers zitten in granen, bonen, groente en zeewier. Ook wordt aangeraden minder te eten, zo’n 30% minder dan je gewend bent. Dit kan ook door een maaltijd te schrappen.

 

Naast voeding wordt stress gezien als een van de belangrijkste bronnen van koude en oorzaak van veel aanhoudende of terugkerende klachten. Stress betreft hier zowel werkdruk, ondermijnende patronen, emotionele spanning (zorgen, verlies, angst of trauma) en elektromagnetische belasting. De staat van rust en ontspanning tijdens een Ito Thermie behandeling helpt stress en spanning los te laten en meer thuis te komen bij jezelf (Natsukashi). Bewust of onbewust kan dit een verandering geven in leefpatronen.

 

“What ever brings you to Ito Thermie, you end up meeting with yourself” (Kohrogi San, leraar)